Światowa Organizacja Zdrowia przygotowała pierwszy globalny raport dotyczący śmiertelnego jedzenia. Dane za 2010 rok wskazują, że nieświeża żywność przyczyniła się do 351 tysięcy zgonów.

Zagrożenie stwarza nie tylko zepsuta żywność, ale także na przykład niedogotowane mięso. Niebezpieczny posiłek może być przyczyną dwustu problemów zdrowotnych - takie pokarmy zawierają bakterie, wirusy i pasożyty.

W nowocześnie produkowanej żywności mogą natomiast znajdować się groźne chemikalia. Większość zgonów ma miejsce w Azji i Afryce, ale choroby mogą pojawiać się wszędzie.

Cztery lata temu w Niemczech zatrucia pokarmowe wywołane bakteriami z grupy pałeczek okrężnicy przyniosły straty w wysokości miliarda trzystu milionów dolarów - podaje WHO.

Przypominamy, że na świecie wyrzuca się od 30 do 50 proc. produktów spożywczych, podczas gdy co siódmy człowiek głoduje.