Under, pierwszy w Europie podwodny lokal gastronomiczny znajduje się na północnym wybrzeżu Norwegii i od kilku miesięcy budzi wielkie zainteresowanie turystów z całego świata.
Celem pomysłodawców restauracji było połączenie najlepszych elementów Norwegii. - Przyciągniemy turystów z całego świata. To jest naszym celem. Mam nadzieję i wierzę, że będzie to początek nowej ery w branży turystycznej - powiedział jeden z pomysłodawców restauracji, Gaute Ubostad.
Dziś, 20 marca 2019 roku, restauracja Under otwarta zostanie dla przyjaciół oraz rodziny właścicieli lokalu. Pierwsi klienci z zewnątrz restaurację będą mogli odwiedzić już na początku kwietnia.
Restaurację Under zaprojektowała popularna norweska firmę architektoniczna Snoehetta. Jak podkreśla jeden z jej pracowników, Traedal Thorsen, konstrukcja jest wytrzymała na tyle, że „przetrwa nawet falę stulecia”
Jak pisze Reuters, w restauracji zmieści się 40 gości. Lokal będzie miał trzy piętra i szerokie na 10 metrów panoramiczne okno, przez które będzie można podziwiać morską florę i faunę. Menu oparte jest na lokalnych potrawach, głównie owocach morza.