Naukowcy stwierdzili, że robaki, spożywane w całości lub w postaci sproszkowanej, są bogatą w białko przekąską lub składnikiem innych pokarmów.
Choć mogą wystąpić reakcje alergiczne, szczególnie w zależności od rodzaju karmy, podawanej owadom posiadającym łacińska nazwę Tenebrio molitor, to „panel EFSA stwierdza, że (nowa żywność) jest bezpieczna przy proponowanych zastosowaniach i poziomach stosowania”.
W ten sposób Unia Europejska zwróciła uwagę na jedzenie owadów, podobnie jak w 2013 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa przy ONZ. Uznała ona wówczas jadalne robaki za niskotłuszczową, wysokobiałkową żywność bezpieczną dla ludzi, zwierząt domowych i zwierząt gospodarskich, która jest dobra dla środowiska i pomaga w walce z głodem na świecie.
Pierwszą opinię europejskiej agencji dotyczącą owadów koordynował Ermolaos Ververis, chemik i naukowiec ds. żywności z EFSA. - Owady to złożone organizmy, co sprawia, że określenie ich walorów spożywczych jest wyzwaniem. Zrozumienie ich mikrobiologii jest najważniejsze, biorąc pod uwagę również, że zjadany jest cały owad - powiedział.
Joshua Evans w popularnej książce „On Eating Insects: Essays, Stories and Recipes” pisał, że smak mącznika młynarka jest orzechowy, wpada w nuty umami i charakteryzuje się kruchą teksturą. W aromacie przypomina natomiast zboże i drewno.