Kawa czy herbata? Preferencje mogą być zapisane genach

Zróżnicowanie genetyczne może odpowiadać za wrażliwość na smak kofeiny lub innych gorzkich substancji chemicznych. To, czy ludzie wolą kawę czy herbatę, może sprowadzić się do genetyki smaku.

Aktualizacja: 16.11.2018 14:06 Publikacja: 16.11.2018 14:03

Kawa czy herbata? Preferencje mogą być zapisane genach

Foto: AdobeStock

Ludzie z wersją genów, który zwiększa wrażliwość na gorzki smak kofeiny, wydają się częściej pijać kawę. Osoby pijące herbatę były mniej wrażliwe na gorzki smak kofeiny, ale mają wersje genów, które zwiększają wrażliwość na gorycz innych substancji chemicznych - wynika z publikacji zespołu naukowców opublikowanym w Scientific Reports.

„Od dawna uważano, że ludzie unikają jedzenia gorzkich pokarmów, ponieważ gorycz jest wskaźnikiem obecności trucizny. Ustalenia dotyczące kawy i herbaty rzucają wyzwanie, temu nazbyt uproszczonemu modelowi” - mówi John Hayes, badacz smaku w Penn State University.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Społeczeństwo
Sondaż: Jak Polacy oceniają pontyfikat papieża Franciszka?
Społeczeństwo
Państwo w państwie. Miliony za śmieci na koszt mieszkańców gminy.
Społeczeństwo
Kruche imperium „Królowej Zakopanego”
Społeczeństwo
Wyborcy jednego z kandydatów na prezydenta zdecydowanie za wysłaniem polskich wojsk na Ukrainę
Społeczeństwo
Motocyklowa nonszalancja na drogach