Egipski naukowiec: Żydzi jedzą macę z ludzką krwią

Praktyka pieczenia macy z ludzką krwią na święto Paschy była niegdyś wśród Żydów powszechna. Obecnie robią to tylko ultraortodoksi - stwierdził w wywiadzie telewizyjnym profesor hebraistyki z Uniwersytetu Króla Sauda w Rijadzie, Egipcjanin Fouad M. Abdel Waheb.

Aktualizacja: 15.07.2019 13:49 Publikacja: 15.07.2019 10:36

Prof. Fouad M. Abdel Waheb

Prof. Fouad M. Abdel Waheb

Foto: MEMRI, Facebook

amk

Słowa te padły podczas wywiadu, którego naukowiec udzielił jednej z egipskich telewizji.

Profesor  Fouad M. Abdel Waheb dowodził, że dawniej zwyczaj pieczenia macy z ludzką krwią był wśród Żydów powszechny. Zapewniał, że taką macę jadano podczas sederu - uroczystej wieczerzy z okazji święta Pesach.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Społeczeństwo
Hiszpania pokonana w pięć sekund. Winę za blackout ponoszą politycy?
Społeczeństwo
Po dwóch latach w Sojuszu Finowie tracą zaufanie do NATO. Efekt Donalda Trumpa?
Społeczeństwo
Nowa Zelandia będzie uznawać tylko płeć biologiczną? Jest projekt ustawy
Społeczeństwo
Haiti chce od Francji zwrotu „okupu” sprzed ponad 200 lat. Chodzi o miliardy
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Społeczeństwo
Przełom w walce z cukrzycą? Firma farmaceutyczna ogłosiła wyniki badań klinicznych