Wzrostu cen żywności nie odczuło 11,8 proc. ankietowanych. 6,1 proc. nie ma zdania w kwestii tego, czy ceny żywności wzrosły, czy nie.
- Wzrost częściej odczuwały kobiety (86%) niż mężczyźni (78%). Podniesienie wysokości cen najczęściej zauważały osoby w wieku powyżej 50 lat (87%) oraz te miedzy 25 a 34 rokiem życia (83%). W podziale na wykształcenie, wzrost cen częściej odczuwały osoby z wykształceniem podstawowym/gimnazjalnym (86%). Biorąc pod uwagę miesięczny dochód podwyżka cen była częściej odczuwalna przez osoby zarabiające od 1001 do 2000 zł (86%) oraz te, których dochód mieści się w granicach 2001 – 3000 zł (87%). W podziale na miejsce zamieszkania wzrost cen zauważali najczęściej mieszkańcy miast od 100 do 199 tys. mieszkańców (87%) - komentuje wyniki sondażu Piotr Zimolzak z SW Research.
W czerwcu 2019 r. w stosunku do czerwca 2018 r. o 3,9 proc. zdrożały produkty i usługi zakupione przez hipotetyczną rodzinę czteroosobową – wynika z szacunków „Rzeczpospolitej". W koszyku uwzględniliśmy ceny 37 artykułów i usług, z jakich najczęściej korzystają rodziny. Znajdują się tam ceny mięsa, nabiału, owoców, warzyw, zimnej i ciepłej wody, paliwa czy podstawowych artykułów higienicznych. Ceny te zostały pomnożone przez średnie zużycie produktów i usług w rodzinie. Najbardziej w tym czasie zdrożała cebula: z 2,51 zł za kg do 5,23 zł, oraz ziemniaki, które w tym roku kosztują prawie dwa razy więcej niż w ubiegłym. Znacznie wzrosły także ceny herbaty i cukru.
Tymczasem opozycja podejrzewa GUS o zaniżanie inflacji.