Studenci z Tampere "nie są gotowi na rezygnację z wołowiny"

W Tampere Juvenes, firma zarządzająca jadłodajniami na miejskich uniwersytetach poinformowała, że nie jest gotowa zrezygnować z serwowania studentom wołowiny. Tymczasem Uniwersytet w Helsinkach przestanie podawać wołowinę studentom, aby zmniejszyć udział uczelni w emisji CO2.

Aktualizacja: 16.10.2019 12:26 Publikacja: 16.10.2019 12:03

Studenci z Tampere "nie są gotowi na rezygnację z wołowiny"

Foto: AFP

arb

Juvenes informuje, że wieprzowina stanowi 3 proc. posiłków mięsnych podawanych w jadłodajniach na uczelniach w Tampere, a 90 proc. mięsa wołowego serwowanego studentom pochodzi z Finlandii.

Jak mówi dyrektor Juvenes "w oparciu o sygnały uzyskiwane od klientów, nie są oni gotowi zrezygnować z wołowiny w ogóle w tradycyjnych posiłkach takich jak klopsy, czy zapiekanka z makaronem". - Ponadto mamy wielu zagranicznych klientów, którzy nie mogą jeść wieprzowiny (jedzenie mięsa wieprzowego jest zakazane m.in. w judaizmie i islamie).

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Społeczeństwo
Nowa Zelandia będzie uznawać tylko płeć biologiczną? Jest projekt ustawy
Społeczeństwo
Haiti chce od Francji zwrotu „okupu” sprzed ponad 200 lat. Chodzi o miliardy
Społeczeństwo
Przełom w walce z cukrzycą? Firma farmaceutyczna ogłosiła wyniki badań klinicznych
Społeczeństwo
Holandia chce deportować do Armenii 12-latka, który nigdy nie widział Armenii
Materiał Promocyjny
Jak Meta dba o bezpieczeństwo wyborów w Polsce?
Społeczeństwo
Kultura i imperializm. Rosyjscy twórcy wciąż mają dużo odbiorców w Ukrainie