Studenci z Tampere "nie są gotowi na rezygnację z wołowiny"

W Tampere Juvenes, firma zarządzająca jadłodajniami na miejskich uniwersytetach poinformowała, że nie jest gotowa zrezygnować z serwowania studentom wołowiny. Tymczasem Uniwersytet w Helsinkach przestanie podawać wołowinę studentom, aby zmniejszyć udział uczelni w emisji CO2.

Aktualizacja: 16.10.2019 12:26 Publikacja: 16.10.2019 12:03

Studenci z Tampere "nie są gotowi na rezygnację z wołowiny"

Foto: AFP

arb

Juvenes informuje, że wieprzowina stanowi 3 proc. posiłków mięsnych podawanych w jadłodajniach na uczelniach w Tampere, a 90 proc. mięsa wołowego serwowanego studentom pochodzi z Finlandii.

Jak mówi dyrektor Juvenes "w oparciu o sygnały uzyskiwane od klientów, nie są oni gotowi zrezygnować z wołowiny w ogóle w tradycyjnych posiłkach takich jak klopsy, czy zapiekanka z makaronem". - Ponadto mamy wielu zagranicznych klientów, którzy nie mogą jeść wieprzowiny (jedzenie mięsa wieprzowego jest zakazane m.in. w judaizmie i islamie).

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Społeczeństwo
Teksas: Kolejny zgon dziecka chorego na odrę
Społeczeństwo
„Pokochać Rosję i znienawidzić Ukrainę”. Jak Putin na nowo „programuje” ukraińską młodzież
Społeczeństwo
Szwecja coraz mniej atrakcyjna dla azylantów. Skazani mogą stracić prawo pobytu w kraju
Społeczeństwo
Słowacja chce rozprawić się z niedźwiedziami. Kilkaset zwierząt do odstrzału
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Społeczeństwo
Zatrzymano obywatela USA, który nielegalnie przekroczył granicę Litwy z Białorusią