Robert Mazurek: Musi być lepiej

Rok może być nie wiadomo jak marny, ale pożegnać go przecież jakoś trzeba. Nawet nie jakoś – szampanem trzeba go pożegnać, z pełną pompą. Najtańszy z nich, kolejne odmiany Sowieckoje Igristoje, jest nie tylko podróbką szampana, ale wina w ogóle, lecz ma bąbelki i jest git. A co, jeśli nie jest git, jeśli jednostka na tablicę Mendelejewa oporna się trafiła i wybrzydza? Wtedy szukamy dalej.

Publikacja: 24.12.2020 07:00

Robert Mazurek: Musi być lepiej

Foto: Pixabay

Szampan jest z Szampanii i tylko z niej. To najszlachetniejsze z win musujących, których odmian mamy bez liku. A skąd się one biorą? Można oczywiście do wina dodać dwutlenek węgla, jak w napojach gazowanych, ale w winach szlachetnych bierze się on sam i pochodzi z powtórnej fermentacji. Jeśli zachodzi ona w butelce (metoda tradycyjna), wino jest droższe i bardziej musujące – tak powstają szampany, cavy czy sekty. Ale druga fermentacja (metoda Charmata) może mieć miejsce w kadziach – powstają wtedy bąbelki drobniejsze, mniejsze. Tak rodzi się choćby prosecco, najczęściej fałszowane wino świata. Prosecco oryginalne rodzi się w okolicach Treviso i Wenecji, a robione jest ze szczepu giera.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Plus Minus
Podcast „Posłuchaj Plus Minus”: AI Act. Jak przygotować się na zmiany?
Plus Minus
„Jak będziemy żyli na Czerwonej Planecie. Nowy świat na Marsie”: Mars równa się wolność
Plus Minus
„Abalone Go”: Kulki w wersji sumo
Plus Minus
„Krople”: Fabuła ograniczona do minimum
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Plus Minus
„Viva Tu”: Pogoda w czterech językach