Tylko 99 zł za rok czytania.
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Aktualizacja: 23.12.2020 13:59 Publikacja: 24.12.2020 07:00
Foto: Pixabay
Szampan jest z Szampanii i tylko z niej. To najszlachetniejsze z win musujących, których odmian mamy bez liku. A skąd się one biorą? Można oczywiście do wina dodać dwutlenek węgla, jak w napojach gazowanych, ale w winach szlachetnych bierze się on sam i pochodzi z powtórnej fermentacji. Jeśli zachodzi ona w butelce (metoda tradycyjna), wino jest droższe i bardziej musujące – tak powstają szampany, cavy czy sekty. Ale druga fermentacja (metoda Charmata) może mieć miejsce w kadziach – powstają wtedy bąbelki drobniejsze, mniejsze. Tak rodzi się choćby prosecco, najczęściej fałszowane wino świata. Prosecco oryginalne rodzi się w okolicach Treviso i Wenecji, a robione jest ze szczepu giera.
Sława Davida Hockneya działa z magnetyczną siłą. Od pierwszego więc dnia jego wystawa w Paryżu ściąga tłumy, a j...
Rzadko zdarza się spektakl, który przeżywa się w takich emocjach jak „Dziady” Mai Kleczewskiej z teatru w Iwano-...
Wokół modelu opieki nad dziećmi w Szwecji i Norwegii narosło wiele mitów. Wyjaśnia je w swoich reportażach Macie...
„PGA Tour 2K25” przypomina, że golf to nie tylko rodzaj kołnierza czy samochód.
Kluczem do rozwoju emocjonalnego dziecka jest doświadczenie, a nie informacja – wyjaśnia Jonathan Haidt.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas