Jak zmiany klimatu wpłyną na globalną uprawę winorośli i winiarskie tradycje

Rośnie popularność win lżejszych, a także tych pozbawionych alkoholu. Zmiany klimatyczne nie sprzyjają jednak produkcji trunków o niskiej zawartości „procentów”. Jak z tą sytuacją radzą sobie miłośnicy win, a jak ich producenci?

Publikacja: 18.08.2023 10:00

Już niedługo wina z tradycyjnych regionów będą smakować zupełnie inaczej niż dotychczas

Już niedługo wina z tradycyjnych regionów będą smakować zupełnie inaczej niż dotychczas

Foto: Roman/AdobeStock

Ci, którzy preferują potężne czerwone wina, nie mają powodów do zmartwień: na sklepowych półkach na pewno ich nie zabraknie. Ocieplenie klimatu sprzyja produkcji win w takim stylu, choć obecna sytuacja w winnicach, która wynika z ekstremalnych warunków pogodowych, coraz częściej wymyka się winiarzom spod kontroli. A zatem nie ma się z czego cieszyć. Powodów do radości nie mają ci, którzy preferują lżejsze wina. Konsumenci sięgają po nie coraz chętniej, jednak ich wyprodukowanie staje się dla wielu winiarzy wyzwaniem.

Pozostało 96% artykułu

Czytaj dalej RP.PL

Tylko 9 zł aż za 3 miesiące!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Plus Minus
Tomasz Terlikowski: Śniła mi się dymisja arcybiskupa oskarżonego o tuszowanie pedofilii
Plus Minus
Podcast „Posłuchaj Plus Minus”: Polska przetrwała, ale co dalej?
Plus Minus
„Septologia. Tom III–IV”: Modlitwa po norwesku
Plus Minus
„Dunder albo kot z zaświatu”: Przygody czarnego kota
Materiał Promocyjny
Fotowoltaika naturalnym partnerem auta elektrycznego
Plus Minus
„Alicja. Bożena. Ja”: Przykra lektura
Materiał Promocyjny
Seat to historia i doświadczenie, Cupra to nowoczesność i emocje