Mazurek: Maybach. Pycha

Drogo, prawda? Wszystko drogie, ale dlaczego akurat wino? Tydzień temu opisywałem furminta, który jest u nas dwa razy droższy niż na Węgrzech. Kiedyś było to normą i nikogo nie dziwiło, dziś jednak praktyka taka wprawia w osłupienie, mamy więc dowód, że się cywilizujemy. Tym bardziej że skruszony importer cenę obniżył.

Aktualizacja: 22.08.2021 22:00 Publikacja: 20.08.2021 18:00

Wysokie ceny niektórych win spowodowane są nie tylko marką, ale także procesem produkcji czy wielkoś

Wysokie ceny niektórych win spowodowane są nie tylko marką, ale także procesem produkcji czy wielkością samej winnicy. Na zdjęciu winnica w Chateauneuf du Pape

Foto: Shutterstock

Czyżby więc drożyzna wynikała wyłącznie z chciwości sprzedawców czy producentów? Ano nie. Czasem faktycznie windują oni ceny, bo muszą na czymś zarobić, częściej jednak sami padają ofiarą mnóstwa ukrytych opłat. Podatki płacą wszyscy, to jasne, lecz tu dochodzi jeszcze koncesja, akcyza, koszty absurdalnych banderol czy transport. O ile jeszcze na wina z Unii nie ma ceł, o tyle wszystko co poza nią – od Gruzji po RPA, od Izraela po Nową Zelandię – trzeba oclić. Duży może więcej – ma upusty cen, przewozi wielkie partie towaru, tnie w ten sposób koszty, ale mały importer? On płaci i płacze.

Tylko 99 zł za rok czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Plus Minus
Artysta wśród kwitnących żonkili
Plus Minus
Dziady pisane krwią
Plus Minus
„Dla dobra dziecka. Szwedzki socjal i polscy rodzice”: Skandynawskie historie rodzinne
Plus Minus
„PGA Tour 2K25”: Trafić do dołka, nie wychodząc z domu
Plus Minus
„Niespokojne pokolenie”: Dzieciństwo z telefonem