W dniu 10.02.2015r. w dzienniku Rzeczpospolita ukazał się artykuł pt. „Nieistotny parametr Diesla" napisany przez pana Tomasza Furmana. Biorąc pod uwagę przedstawione w nim informacje, Instytut Nafty i Gazu – Państwowy Instytut Badawczy pragnie przedstawić swoją opinię w tej sprawie, która w innym świetle stawia poruszony w artykule problem badania parametru odporności na utlenianie wg PN-EN 15751, olejów napędowych zawierających jako biokomponent estry metylowe kwasów tłuszczowych.
Estry metylowe kwasów tłuszczowych (FAME) mają odmienny charakter chemiczny niż węglowodory będące podstawowym składnikiem obecnie produkowanych olejów napędowych. Udział 7 %(V/V) FAME w oleju napędowym o ultraniskiej zawartości siarki zmniejsza stabilność oksydacyjną paliwa, co powoduje przyspieszoną degradację paliwa w czasie jego magazynowania i eksploatacji. Stabilność paliwa to odporność paliwa na procesy degradacji i utratę właściwości paliwa spełniającego wymagania norm i specyfikacji. Olej napędowy zawierający FAME ulega degradacji w czasie magazynowania i eksploatacji w różnym stopniu zależnym od wielu czynników w następujący sposób: