Aktualizacja: 14.12.2018 14:00 Publikacja: 14.12.2018 13:41
Foto: AdobeStock
Według badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Oksfordzkim, produkcja żywności odpowiada za jedną czwartą wszystkich emisji gazów cieplarnianych, przyczyniając się do globalnego ocieplenia.
Naukowcy zaznaczają, że zależnie od spożywanych pokarmów, możemy mieć różny wpływ na środowisko. Badania wykazały, że mięso i inne produkty zwierzęce odpowiadają za ponad połowę emisji gazów cieplarnianych związanych z żywnością, mimo że stanowią tylko jedną piątą kalorii, które spożywamy. Spośród wszystkich produktów analizowanych w badaniu stwierdzono, że wołowina i jagnięcina mają zdecydowanie najbardziej szkodliwy wpływ na środowisko.
Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.
Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Jak sprawić, by budżet obywatelski był istotnie obywatelski? Warszawscy informatycy znaleźli na to sposób. Oprac...
Najnowsze badanie lodowców zachodniej Antarktydy ujawniło ciekawe zjawisko. Odkryto, że szybko płynący lodowiec...
Wieloletnie badania szpaków wspaniałych w Afryce udowodniły, że ptaki te tworzą długotrwałe więzi społeczne bard...
Państwowy Instytut Geologiczny – Państwowy Instytut Badawczy stworzy na Śląsku tarczę cyberbezpieczeństwa sektor...
Czy ceramika może być narzędziem dyplomacji? W PRL ręcznie malowane naczynia z Włocławka stały się nie tylko ozd...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas