Jesz wołowinę i jagnięcinę? Masz zły wpływ na środowisko

Unikanie mięsa i produktów mlecznych jest jednym z najlepszych sposobów na zmniejszenie naszego negatywnego wpływu na środowisko - podkreślają naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego. BBC stworzyło kalkulator, dzięki któremu możemy dowiedzieć się, jaki wpływ na klimat ma spożywanie konkretnych posiłków i napojów.

Aktualizacja: 14.12.2018 14:00 Publikacja: 14.12.2018 13:41

Jesz wołowinę i jagnięcinę? Masz zły wpływ na środowisko

Foto: AdobeStock

adm

Według badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Oksfordzkim, produkcja żywności odpowiada za jedną czwartą wszystkich emisji gazów cieplarnianych, przyczyniając się do globalnego ocieplenia.

Naukowcy zaznaczają, że zależnie od spożywanych pokarmów, możemy mieć różny wpływ na środowisko. Badania wykazały, że mięso i inne produkty zwierzęce odpowiadają za ponad połowę emisji gazów cieplarnianych związanych z żywnością, mimo że stanowią tylko jedną piątą kalorii, które spożywamy. Spośród wszystkich produktów analizowanych w badaniu stwierdzono, że wołowina i jagnięcina mają zdecydowanie najbardziej szkodliwy wpływ na środowisko.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Subskrybuj
gazeta
Materiał Partnera
Wzór na sprawiedliwość. Jak matematyka może usprawnić budżet obywatelski?
Nauka
Naukowcy zaobserwowali „piractwo lodowe” na Antarktydzie. Zachodzi szybciej, niż sądzono
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców dotyczące szpaków. Podważa wcześniejsze twierdzenia
Materiał Promocyjny
Budujemy cyfrową tarczę bezpieczeństwa surowcowego
Materiał Partnera
Fajans w dyplomacji. Jak ceramika z Włocławka zaistniała w polityce kulturalnej PRL?
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem