Unikanie mięsa i produktów mlecznych jest jednym z najlepszych sposobów na zmniejszenie naszego negatywnego wpływu na środowisko - podkreślają naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego.
Częste spożywanie czerwonego mięsa to prosta droga do miażdżycy naczyń krwionośnych. Naukowcy wiedzą, jaki konkretnie związek za to odpowiada.
„Jest u nas bardzo dużo ludzi, którzy zostają wegetarianami, nie zdając sobie sprawy z tego, jak bardzo trzeba uważać na dietę, żeby sobie nie zaszkodzić. A już wychowywanie dzieci na wegetarian jest wystawianiem ich na wielkie ryzyko i najlepiej od razu zrezygnować z takich pomysłów. Dzieci powinny jeść białko zwierzęce” – oceniła podczas rozmowy z „Rzeczpospolitą” Agnieszka Jarosz, ekspert z Instytutu Żywności i Żywienia.
Co czwarty ankietowany planuje ograniczyć spożycie mięsa. Takich planów nie ma jednak 57 proc. Polaków. 4 proc. jest już wegetarianami lub weganami, a zdania w tej sprawie nie ma 14 proc. respondentów.