Polski naukowiec ulepszy piwo

Naukowiec z Krakowa pracuje nad technologią uzyskiwania piwa z wykorzystaniem polskich, zapomnianych odmian chmielu.

Aktualizacja: 02.03.2019 07:22 Publikacja: 28.02.2019 18:24

Polski naukowiec ulepszy piwo

Foto: Adobe Stock

Doktor inżynier Marek Zdaniewicz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie kieruje zespołem, który rozpoczął prace nad opracowaniem typowo polskich rodzajów piwa w ramach piwnego stylu ale. W skład interdyscyplinarnego zespołu wchodzą: chemik, mikrobiolog, inżynier i technolog.

– Opracowanie technologii wytwarzania typowo polskich stylów piwa jest bardzo ambitnym przedsięwzięciem, głównie od strony naukowej i jej praktycznego zastosowania. Dotychczas w badaniach bardzo mało uwagi poświęcało się polskim, wysoko chmielonym stylom piwnym. Piwa wysoko chmielone nie są zbyt powszechne, ponieważ wymagają bardziej czasochłonnego procesu obróbki, jednak nagrodą jest głębszy aromat – powiedział naukowiec w rozmowie z PAP.

119 zł za rok czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Nauka
Nowy gatunek ptasznika australijskiego. Naukowcy radzą: nie dotykać
Materiał Promocyjny
Suzuki Vitara i Suzuki Swift ponownie w gronie liderów rankingu niezawodności
Nauka
Badacze odbyli „podróż” do wnętrza Ziemi. Natknęli się na coś nieznanego
Nauka
Tajemniczy wulkan, który ochłodził klimat Ziemi. Naukowcy wreszcie go zlokalizowali
Nauka
Superwulkan Yellowstone: Gdzie może dojść do wybuchu? Najnowsze ustalenia naukowców
Materiał Promocyjny
Warta oferuje spersonalizowaną terapię onkologiczną
Nauka
Naukowcy o możliwym wybuchu potężnego wulkanu. Świat nie jest przygotowany
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego