Im więcej fast foodów, tym więcej zawałów

Na obszarach o większej liczbie jadłodajni typu fast food jest więcej zawałów serca. Naukowcy uważają, że badanie jednoznacznie dowodzi związku między ilością takich miejsc, a wydarzeniami kardiologicznymi.

Aktualizacja: 13.08.2019 22:37 Publikacja: 13.08.2019 18:03

Im więcej fast foodów, tym więcej zawałów

Foto: shutterstock

„Choroba niedokrwienna serca, w tym zawał serca, jest jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie” - powiedział Tarunpreet Saluja z University of Newcastle w Australii, na 67. dorocznym posiedzeniu naukowym Towarzystwa Kardiologicznego Australii i Nowej Zelandii. „Wiadomo, że spożywanie fast foodów wiąże się z większym prawdopodobieństwem wystąpienia zawału serca […]. Mimo to, następuje szybki wzrost sprzedaży takiej żywności, jak i dostępności lokali typu fast food”.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Nauka
Kiedy gospodarki są w szoku? Co i jak kształtuje cykle koniunkturalne
Nauka
Obraz, notatki na marginesach. Co staropolskie książki mówią o ich czytelnikach?
Nauka
Etiopskie kazania. Nieznane karty z historii zakodowane w starożytnym języku
Nauka
Niezwykły fenomen „mlecznego morza”. Naukowcy bliżej rozwiązania zagadki