Resveratrol zawarty w czerwonym winie przedłuża życie

Resveratrol zawarty w czerwonym winie wpływa na długowieczność drożdży ale nie ludzi

Aktualizacja: 29.06.2012 05:48 Publikacja: 29.06.2012 01:36

Czerwone wino ma wiele zalet, ale życia ludzkiego nie przedłuży – twierdzą nowozelandzcy naukowcy

Czerwone wino ma wiele zalet, ale życia ludzkiego nie przedłuży – twierdzą nowozelandzcy naukowcy

Foto: Corbis

Roślinna substancja resveratrol została wydzielona w 1939 r. w Japonii z ciemiężycy wielokwiatowej. Odkrycie to nie wzbudziło wówczas żadnego zainteresowania. Sytuacja uległa diametralnej zmianie, gdy stwierdzono jej występowanie w czerwonym winie, ciemnych winogronach, owocach aronii, czarnej porzeczki. Resveratrol okrzyknięty został, zresztą na podstawie rzetelnych badań naukowych, cudownym środkiem niezwykle korzystnie wpływającym na zdrowie.

Lista zalet resveratrolu jest długa: otwiera ją opóźnianie procesu starzenia się komórek, co sprzyja długowieczności. Ta cecha wzbudza szczególne zainteresowanie lekarzy i pacjentów.

Lista zasług

Do zalet resveratrolu zalicza się także przydatność w leczeniu cukrzycy, redukcji nadwagi, zmniejszaniu ryzyka chorób układu krążenia, nowotworowych, neurodegeneracyjnych, m. in. alzheimera. Mając na uwadze te cechy resveratrolu, wielu lekarzy i dietetyków zaleca wypijanie dziennie jednego, dwóch kieliszków czerwonego wina.

Naukowców z Uniwersytetu w Otago w Nowej Zelandii zaniepokoiła ta idylliczna charakterystyka resveratrolu. Przeanalizowali dokładnie 19 artykułów w najpoważniejszych pismach przedstawiających wyniki badań naukowych nad tą substancją w kontekście sprzyjania długowieczności. Rezultat tej rewizji jest korzystny dla resveratrolu, ale tylko w pewnym zakresie.

Wszystkie analizowane badania dotyczą wpływu resveratrolu na sześć gatunków organizmów, ale nie na organizm ludzki. Badania naukowe wykazały w sposób niepodważalny, że resveratrol przedłuża życie drożdży, bezkręgowych nicieni oraz ryb z gatunku Notobranchius furzeni, które żyją najkrócej wśród wszystkich kręgowców. Natomiast nie przedłuża życia zbadanym dwóm gatunkom drozofilii (muszki owocowej) ani myszom, które pod względem fizjologicznym są bez porównania bliższe człowiekowi niż drożdżom, nicieniom i muszkom.

Działanie ograniczone

Nowozelandzcy naukowcy porównali wpływ resveratrolu na długowieczność z wpływem diety na długość życia. Okazało się, że wpływ diety jest w przypadku wszystkich badanych organizmów taki sam: ograniczanie ilości pożywienia powoduje wydłużenie życia wszystkich badanych organizmów, od drożdży po kręgowce. Ograniczenie ilości spożywanych kalorii sprawia, że organizmy funkcjonują dużo dłużej. Dlatego badacze z Uniwersytetu w Otago są zdania, że resveratrol nie jest czynnikiem samodzielnie sprzyjającym długowieczności w sposób uniwersalny, a jedynie w niektórych, nielicznych przypadkach. Natomiast czynnikiem takim, w istotny i powszechny sposób przedłużającym życie, jest ograniczanie kaloryczności diety. Naukowcy przypuszczają, że połączenie oddziaływania obu tych czynników może być korzystne dla funkcjonowania organizmu. Wyniki ich badań publikuje pismo „Biology Letters".

Ostrzeżenie

Ponieważ człowiek jest bliższy pod względem genetycznym i fizjologicznym myszom niż któremukolwiek z pozostałych testowanych gatunków, dla potencjalnych terapii istotne są rezultaty uzyskane na tych gryzoniach. A właśnie w przypadku myszy badania naukowe nie wykazały korzystnego wpływu resveratrolu na długość życia. Dlatego badacze z Uniwersytetu w Otago są przekonani, że w przypadku człowieka „źródłem młodości" nie jest beczka czerwonego wina. W związku z tym przestrzegają przed preparatami zawierającymi resveratrol reklamowanymi jako suplement diety, który wydłuża życie.

Roślinna substancja resveratrol została wydzielona w 1939 r. w Japonii z ciemiężycy wielokwiatowej. Odkrycie to nie wzbudziło wówczas żadnego zainteresowania. Sytuacja uległa diametralnej zmianie, gdy stwierdzono jej występowanie w czerwonym winie, ciemnych winogronach, owocach aronii, czarnej porzeczki. Resveratrol okrzyknięty został, zresztą na podstawie rzetelnych badań naukowych, cudownym środkiem niezwykle korzystnie wpływającym na zdrowie.

Lista zalet resveratrolu jest długa: otwiera ją opóźnianie procesu starzenia się komórek, co sprzyja długowieczności. Ta cecha wzbudza szczególne zainteresowanie lekarzy i pacjentów.

Pozostało jeszcze 83% artykułu
Nauka
Przełącz się. Jak teoria perspektyw czasowych pomaga zrozumieć zaburzenia psychiczne
Nauka
Kiedy powstał ludzki język? Naukowcy dokonali przełomowego odkrycia
Nauka
Czy naukowcy potrafią przepowiedzieć przyszłość? Jak przewidzieć kolejną pandemię
Nauka
Zaskakujący eksperyment z dzikimi rybami. „Tak, jakby one nas studiowały, a nie odwrotnie”
Nauka
Wilki same się udomowiły? Ciekawy wynik matematycznej symulacji
Materiał Promocyjny
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Nauka
Zaskakujące odkrycie dotyczące jądra Ziemi. Co dzieje się w środku planety?
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń