Opakowania, które niszczą zdrowie

Otyłość i cukrzyca to efekty powszechnego stosowania dwóch środków chemicznych w produkcji pojemników na żywność.

Publikacja: 20.08.2013 00:06

Ftalany i bisfenol A kolejny raz znalazły się pod lupą naukowców. Pierwsza grupa substancji chemicznych wykorzystywana jest do zmiękczania plastiku – w tym również opakowań mających kontakt z żywnością. Bisfenol A także jest używany do produkcji opakowań z tworzyw sztucznych oraz do wyściełania puszek i kartonów.

Ich wpływ na ludzki organizm od lat badają naukowcy, a podejrzenia badaczy traktowane są bardzo poważnie. W wielu krajach Europy zakazane jest stosowanie bisfenolu A (w skrócie BPA) do produkcji butelek dla niemowląt.

Tym razem ostrzeżenia specjalistów z Uniwersytetu Nowego Jorku i Uniwersytetu Michigan idą znacznie dalej. Twierdzą, że ftalany i BPA mają zgubny wpływ nie tylko na organizmy najmniejszych dzieci, ale również młodzieży. Prowadzą do otyłości i cukrzycy.

– Z całą pewnością niezdrowa dieta i brak aktywności fizycznej mają swój udział w tej epidemii, ale obecne w środowisku chemikalia również są tu winne – uważa dr Leonardo Trasande, pediatra z Uniwersytetu Nowego Jorku.

Jego zespół przeanalizował wyniki badań 766 osób w wieku od 12 do 19 lat. Przeprowadzono je w latach 2003–2008. Teraz można było porównać stan ich zdrowia z wynikami zawartości ftalanów (konkretnie substancji DEHP) w próbkach pobranych kilka lat temu. Okazało się, że im wyższa zawartość DEHP, tym większe ryzyko zachorowania na cukrzycę. Wśród osób o najwyższym zarejestrowanym poziomie DEHP w moczu ryzyko oporności na działanie insuliny wynosiło aż 22 proc.

Podobne badania, tyle że dotyczące bisfenolu A przeprowadził zespół dr Joyce Lee z Uniwersytetu Michigan w Ann Arbor. Spośród 3,3 tys. dzieci, te z najwyższym poziomem BPA były też najbardziej otyłe i miały nadciśnienie.

– To kolejne niepokojące wyniki dotyczące BPA w kontakcie z żywnością – podkreśla dr Trasande. – Jako lekarz staram się przekonać rodziców, aby unikali stosowania takich opakowań.

Nauka
Sprawdzian z góralskiego. Czy da się jeszcze ocalić mowę Podhala?
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne