Przebojowe fioletowe pomidory

Nową odmianę, zawierającą dużą ilość korzystnych dla zdrowia antyutleniaczy, wyhodowano w Wielkiej Brytanii.

Publikacja: 28.01.2014 06:30

Dokonał tego zespół prof. Cathie Martin z John Innes Centre w Norwich. Jednak w związku z ograniczeniami obowiązującymi w Unii Europejskiej ich produkcja została ulokowana w Kanadzie.

Pierwsza partia 1200 litrów fioletowego soku jest już gotowa. Duża jej część trafi do laboratoriów, zostaną zbadane jego potencjał leczniczy oraz walory odżywcze.

Fioletowych pomidorów oraz soku z nich można używać jako składnika pokarmowego tak samo jak pomidorów czerwonych. Zawarte w nich antocyjany, nadające im niecodzienną barwę, zawarte są także w dużych ilościach w aronii, czarnej porzeczce, czarnej jagodzie, wiśni, czerwonej kapuście i żurawinie.

– Ani czarnych jagód, ani żurawin nie jada się dużo, natomiast pomidorów bez porównania więcej – wyjaśnia prof. Cathie Martin.

Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że fioletowe pomidory pomagają  zwalczać raka. Myszy, którym wszczepiono komórki nowotworowe, karmione z dodatkiem ekstraktu z czerwonych pomidorów, żyły średnio 142 dni, karmione z dodatkiem ekstraktu z fioletowych pomidorów – 182 dni.

Fioletowe pomidory zawierające antocyjany są dwukrotnie dłużej przydatne do spożycia. Antocyjany zawarte w fioletowych pomidorach spowalniają proces dojrzewania, dlatego psują się one później od czerwonych. Są również mniej podatne na choroby.

– Spodziewamy się, że nowa odmiana, ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, okaże się szczególnie dobra dla ochrony przed chorobami, na rozwój których wpływają wolne rodniki, czyli sercowo-naczyniowych, otyłości i cukrzycy – powiedziała prof. Cathie Martin.

Dokonał tego zespół prof. Cathie Martin z John Innes Centre w Norwich. Jednak w związku z ograniczeniami obowiązującymi w Unii Europejskiej ich produkcja została ulokowana w Kanadzie.

Pierwsza partia 1200 litrów fioletowego soku jest już gotowa. Duża jej część trafi do laboratoriów, zostaną zbadane jego potencjał leczniczy oraz walory odżywcze.

Nauka
Obraz, notatki na marginesach. Co staropolskie książki mówią o ich czytelnikach?
Nauka
Etiopskie kazania. Nieznane karty z historii zakodowane w starożytnym języku
Nauka
Niezwykły fenomen „mlecznego morza”. Naukowcy bliżej rozwiązania zagadki
Nauka
„Wpływ psów na środowisko jest bardziej zdradliwy niż się uważa”. Nowe wyniki badań
Nauka
Zanika umiejętność pisania. Logika i gramatyka zaczynają przerastać młode pokolenie