Rak nie lubi miodu

Produkty pszczele - propolis, miód, mleczko pszczele, pierzga - wspomagają leczenie glejaków mózgu. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, zespołem kieruje prof. Maria Borawska.

Aktualizacja: 01.06.2015 09:07 Publikacja: 30.05.2015 08:00

Rak nie lubi miodu

Foto: 123RF

Badania trwały trzy lata. Naukowcy podjęli je aby odpowiedzieć na pytanie, czy pacjenci z chorobami nowotworowymi, poddawani chemioterapii, sięgając po naturalne produkty pszczele pomagają sobie, czy wręcz przeciwnie.

- Okazało się, że propolis i pierzga doskonale potrafią hamować wzrost komórek glejaka mózgu. Nie tylko nie szkodzą chorym, ale pomagają im pogłębiając efekt leczenia. Co więcej, w wielu przypadkach działają lepiej na linie komórkowe glejaka niż leki. Miody, które najbardziej pomagają w leczeniu glejaków, pochodzą z pyłków topoli, brzóz brodawkowatych i osik. - wyjaśnia prof. Maria Borawska.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Nauka
Przełomowe ustalenia badaczy. Odkryto życie w najbardziej „niegościnnym” miejscu na Ziemi
Nauka
Wyjątkowa pełnia już dziś. O której na niebie pojawi się Księżyc Bobrów?
Nauka
Skąd wzięły się dziwne kratery na Syberii? Badacze mają nową hipotezę
Nauka
Kiedy wybuchnie superwulkan Yellowstone? Najnowsze obliczenia amerykańskich badaczy
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Nauka
Ewolucja na oczach naukowców. Niezwykłe wyniki 30-letniego eksperymentu