Kosmetyki nowej generacji z Krakowa

Kosmetyki poprawiające stan skóry, zawierające koncentrat białek zawartych w serwatce, opracowali naukowcy pod Wawelem.

Aktualizacja: 11.08.2015 17:40 Publikacja: 11.08.2015 17:33

Receptura opiera się na białkach serwatkowych i innych, wyłącznie naturalnych, składnikach

Receptura opiera się na białkach serwatkowych i innych, wyłącznie naturalnych, składnikach

Foto: 123RF

Nad kosmetykami nowej generacji pracowali dr Małgorzata Tabaszewska i prof. Tadeusz Grega z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz dr Elżbieta Sikora z Politechniki Krakowskiej.

Receptura opiera się na białkach serwatkowych i innych, wyłącznie naturalnych, składnikach. Serwatka jest produktem ubocznym mleczarstwa, jej wykorzystanie w przemyśle kosmetycznym to nowatorski pomysł, który czeka na komercjalizację. Technologię zaprezentowano w ramach konkursu „Eureka! DGP — odkrywamy polskie wynalazki".

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Nauka
Kiedy gospodarki są w szoku? Co i jak kształtuje cykle koniunkturalne
Materiał Promocyjny
Jak Meta dba o bezpieczeństwo wyborów w Polsce?
Nauka
Obraz, notatki na marginesach. Co staropolskie książki mówią o ich czytelnikach?