Francuzi przerobią wino na żel do dezynfekcji

W związku z poważnym spadkiem popytu na wino podczas pandemii koronawirusa, francuscy gorzelnicy rozpoczęli akcję skupu i destylacji niesprzedanego trunku. Wykorzystają go do produkcji żelu do dezynfekcji.

Aktualizacja: 04.06.2020 19:31 Publikacja: 04.06.2020 19:16

Francuzi przerobią wino na żel do dezynfekcji

Foto: AFP

amk

O akcji winiarzy poinformowali przedstawiciele FranceAgriMer, agencji rządowej realizującej politykę rolną.

Według wstępnych wyliczeń destylacji poddanych zostanie około 2 mln hektolitrów wina - niesprzedanego z powodu pandemii koronawirusa, która wpłynęła także znacząco na eksport trunku, głównie do Stanów Zjednoczonych.

119 zł za rok czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Diagnostyka i terapie
Jakie skutki uboczne powoduje Ozempic?
Materiał Promocyjny
Gospodarka natychmiastowości to wyzwanie i szansa
Diagnostyka i terapie
Onkolog: Chorzy na raka mogą już żyć latami
Diagnostyka i terapie
Katarzyna Kacperczyk: Pacjent to nie tylko leki i terapie
Diagnostyka i terapie
Konkurencyjność ma służyć pacjentom
Materiał Promocyjny
Suzuki Vitara i S-Cross w specjalnie obniżonych cenach. Odbiór od ręki
Diagnostyka i terapie
Mamy olbrzymi problem dziury w budżecie NFZ. Tymczasem system prywatny gwarantuje pacjentom coraz lepszą dostępność
Materiał Promocyjny
Wojażer daje spokój na stoku