Dlaczego jedzenie węgorzy może chronić przed koronawirusem?

Naturalnym źródłem witaminy D, której deficyt - jak pokazują badania - zwiększa o 77 proc. ryzyko zakażenia się COVID-19 są przede wszystkim tłuste, świeżo złowione ryby morskie. Najwięcej witaminy D dostarczy nam zjedzenie węgorza - w 100 gramach tej ryby znajduje się 1200 jednostek (jm) witaminy.

Aktualizacja: 17.09.2020 08:52 Publikacja: 17.09.2020 08:37

Dlaczego jedzenie węgorzy może chronić przed koronawirusem?

Foto: stock.adobe.com

Dr Anthony Fauci, główny amerykański epidemiolog pytany o to, jakie suplementy zażywać, by zwiększyć odporność stwierdził, że są tylko dwa suplementy, które mogą zwiększyć odporność osoby je zażywającej.

Pierwszym jest właśnie witamina D. - Jeśli macie deficyt witaminy D, ma to wpływ na waszą podatność na infekcję. Więc nie waham się rekomendować (zażywania jej) i sam biorę suplementy z witaminą D - powiedział Fauci. Drugim suplementem zwiększającym odporność jest witamina C.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Diagnostyka i terapie
Blisko kompromisu w sprawie reformy polskiej psychiatrii
Diagnostyka i terapie
Anestezjologia i intensywna terapia: trudna, odpowiedzialna, nowoczesna i coraz bardziej bezpieczna
Diagnostyka i terapie
Obowiązują nowe normy ciśnienia krwi. W grupie ryzyka więcej osób
Diagnostyka i terapie
Sepsa – choroba na śmierć i życie. Dziś światowy dzień sepsy
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Diagnostyka i terapie
Szczepionka na raka płuc testowana m.in. w Polsce. Trwają badania kliniczne