Espresso może zmniejszyć ryzyko zachorowania na demencję

Filiżanka czarnej kawy niszczy "zbuntowane" białka, które gromadzą się w mózgu i szkodzą neuronom, wynika z najnowszych badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Weronie.

Publikacja: 20.07.2023 21:47

Espresso może zmniejszyć ryzyko zachorowania na demencję

Foto: Adobe stock

mk

„Kawa espresso łagodzi agregację i kondensację białka tau inicjującego chorobą Alzheimera” - powiedziała profesor Mariapina D'Onofrio z Uniwersytetu w Weronie, prezentując wyniki badań swojego zespołu.

Splątki neurofibrylarne są jedną z głównych przyczyn demencji – spowalniają myślenie i zdolności zapamiętywania. U zdrowych ludzi białko tau pomaga stabilizować struktury w mózgu, ale w chorobach neurodegeneracyjnych może zlepiać się w fibryle i wywoływać chorobę Alzheimera. Eksperymenty laboratoryjne przeprowadzone przez włoskich naukowców wykazały, że espresso może im zapobiegać.

Pozostało 84% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Diagnostyka i terapie
Blisko kompromisu w sprawie reformy polskiej psychiatrii
Diagnostyka i terapie
Anestezjologia i intensywna terapia: trudna, odpowiedzialna, nowoczesna i coraz bardziej bezpieczna
Diagnostyka i terapie
Obowiązują nowe normy ciśnienia krwi. W grupie ryzyka więcej osób
Diagnostyka i terapie
Sepsa – choroba na śmierć i życie. Dziś światowy dzień sepsy
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Diagnostyka i terapie
Szczepionka na raka płuc testowana m.in. w Polsce. Trwają badania kliniczne