Koronawirus. Czy można bezpiecznie jeść w restauracji w czasie epidemii? Dr Fauci odpowiada

W rozmowie z CNN główny amerykański epidemiolog, dr Anthony Fauci stwierdził, że jedzenie w restauracjach jest możliwe w czasie trwającej epidemii, ale tylko jeśli zachowana zostanie ostrożność a wszyscy przestrzegać będą wytycznych.

Aktualizacja: 03.02.2021 09:41 Publikacja: 03.02.2021 08:31

Koronawirus. Czy można bezpiecznie jeść w restauracji w czasie epidemii? Dr Fauci odpowiada

Foto: AFP

Osoby jedzące poza domem, powinny robić to w miejscu, w którym stoliki są daleko od siebie, a ludzie nie siedzą jeden obok drugiego - radził Fauci.

14 lutego restauracje - przy maksymalnie dopuszczonym 25-procentowym obłożeniu - zostaną otwarte w Nowym Jorku.

Fauci zaapelował też do właścicieli restauracji, by ci dbali o przepływ powietrza w lokalach.

- Ludzie sądzą czasem, że eksperci ds. ochrony zdrowia są nieświadomi kwestii ekonomicznych - to nie tak, rozumiemy je. Ale musimy utrzymać środki ochrony zdrowia publicznego, jeśli mamy wydostać się z tej epidemii - dodał.

W Polsce restauracje pozostają zamknięte od 24 października - mogą serwować jedzenie jedynie na wynos.

Leki i terapie
Unia zbroi się w leki krytyczne. "Dostęp do leków warunkuje poczucie bezpieczeństwa"
Leki i terapie
KE przyjęła Akt o Lekach Krytycznych. Co z pieniędzmi na produkcję API w UE?
Leki i terapie
Szef GIF: „Polska staje się miejscem wypływu leków opioidowych do innych krajów”
Leki i terapie
Unijna gra o bezpieczeństwo lekowe
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Leki i terapie
Duża zmiana w prywatnych gabinetach lekarskich. Od dziś recepty także na bezpłatne leki
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń