Tort Sachera (Sachertorte), to czekoladowy tort przekładany marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową, stworzony został przez Franza Sachera w Wiedniu, w XIX wieku. Jeden z najpopularniejszych wiedeńskich deserów jest produkowany w hotelu Sacher i uważany jest za wiedeńskiego "króla deserów".
Niestety pandemia koronawirusa zmusiła hotel do zawieszenia działalności. Za to tort można nadal kupić. Wystarczy podjechać samochodem pod główne wejście hotelu a konsjerż podejdzie i sprzeda dowolną ilość popularnego tortu. Po tort można też podjechać rowerem, hulajnogą, motorem albo przyjść całkiem zwyczajnie na piechotę - każdy zostanie obsłużony między 8 rano a 19 wieczorem.
Za mały tort trzeba zapłacić 42,90 euro a za duży 58,90 euro. Preferowana jest płatność kartą.
Poza tortem można tez kupić czekoladowe praliny, a kierownictwo hotelu zapowiedziało, że zamierza poszerzać asortyment produktów na wynos, ponieważ nie wiadomo, kiedy pandemia ustąpi i kiedy znów będzie można normalnie korzystać z hotelu i restauracji oraz kawiarni.
Tort można także zamówić online - przez stronę internetową hotelu. Wtedy nie trzeba po niego samemu jechać, zostanie dostarczony pod wskazany adres.