Tokio metropolią trzech gwiazdek Michelina

Tokio jest światową stolicą najlepszych restauracji ocenianych gwiazdkami przez firmę Les Guides Michelin. W wydaniu przewodnika na 2010 r. znalazło się 11 lokali z najwyższą liczbą 3 gwiazdek. Paryż ma 10 takich restauracji.

Publikacja: 17.11.2009 14:10

Tokio

Tokio

Foto: Fotorzepa, Kuba Kamiński Kub Kuba Kamiński

- Restauracje stolicy Japonii zdobyły łącznie 261 gwiazdek zapewniając jej gastronomii światowy prymat. Tokio jest miastem o największej liczbie restauracji 3-gwiazdkowych — stwierdził na konferencji prasowej w Tokio dyrektor wydawnictwa Les Guides Michelin, Jean-Luc Naret.

Francuzi przyznali w tym roku 261 gwiazdek, o 34 więcej niż przed rokiem, 197 tokijskim lokalom na ok. 160 tys. zarejestrowanych. Podobnie do minionych lat przewodnik wymienia jedynie restauracje wyróżnione gwiazdkami, w udrożnieniu od innych publikacji tego typu Michelina na świecie.

Tokio ma więc 11 restauracji z 3 gwiazdkami (w 2008 r. było ich 9), 42 z dwiema (36 rok temu) i 144 z jedną (128) — trzykrotnie więcej od stolicy Francji. Tokio stało się światową stolica kulinarną przed Paryżem. Można mu tylko pogratulować takiego osiągnięcia — dodał Naret. Podkreślił tylko, że Paryż ma 40 tys. restauracji, cztery razy mniej niż Tokio.

Francja zachowuje jednak światowy prymat w dziedzinie najlepszych lokali, z 25 trzygwiazdkowymi wobec 18 w Japonii, jeśli dodać siedem restauracji wymienionych w nowym przewodniku Michelina po Kioto i Osace.

Naret wyjaśnił, że inspektorami byli sami Japończycy, a w tegorocznej wersji przewodnika po Tokio uwzględniono po raz pierwszy piwiarnie izakaya, szaszłykarnie kushiage i yakitori oraz wegetariańskie jadłodajnie przy świątyniach shojin ryori.

Dania japońskie są podawane w 67 proc. wybranych adresów, inne oferują kuchnię francuską, chińską włoską, hiszpańską czy fusion.

Trzy restauracje kuchni japońskiej: Esaki, Sushi Saito i Yukimura dołączyły w tym roku do grona 3-gwiazdkowców, a Hamadaya straciła trzecią gwiazdkę z powodu odejścia szefa kuchni.

Spośród ośmiu lokali utrzymujących się trzeci rok w klubie najlepszych trzy specjalizują się w kuchni francuskiej; jedną z nich prowadzi Joel Robuchon nazywany „kucharzem wieku”. Słynny lyoński szef Alain Ducasse ma dwa lokale: Beige i Benoit i tylko po jednej gwiazdce.

Przewodnik po japońsku i angielsku znajdzie się 20 listopada w sprzedaży w Japonii, a na początku lutego w Europie. Pierwszy przewodnik po Tokio 2008 rozszedł się w 300 tys. egz. w ciągu 5 tygodni.

Pierwsze wydanie przewodnika Michelina ukazało się w sierpniu 1900 r. we Francji. Dziś kolekcja obejmuje 23 kraje, z wersją Kioto-Osaka 2010 wydaną w październiku liczy 24 tytułów, zaprzestaniu wydawania przewodnika po Austrii i zawieszeniu wersji o Las Vegas i Los Angeles

- Restauracje stolicy Japonii zdobyły łącznie 261 gwiazdek zapewniając jej gastronomii światowy prymat. Tokio jest miastem o największej liczbie restauracji 3-gwiazdkowych — stwierdził na konferencji prasowej w Tokio dyrektor wydawnictwa Les Guides Michelin, Jean-Luc Naret.

Francuzi przyznali w tym roku 261 gwiazdek, o 34 więcej niż przed rokiem, 197 tokijskim lokalom na ok. 160 tys. zarejestrowanych. Podobnie do minionych lat przewodnik wymienia jedynie restauracje wyróżnione gwiazdkami, w udrożnieniu od innych publikacji tego typu Michelina na świecie.

Pozostało jeszcze 80% artykułu
Biznes
Blackout w Hiszpanii i Portugalii. Ekonomiści popierają podatek katastralny
Biznes
Świat zbroi się przerażająco szybko. Największe wydatki od zimnej wojny
Materiał Promocyjny
Odkurzacz albo setki złotych premii. Promocje w banku Citi Handlowy
Biznes
Zełenski i Trump rozmawiają o zakończeniu wojny. Czy Prezydent zawetuje ustawę o składce zdrowotnej?
Materiał Promocyjny
Jak Meta dba o bezpieczeństwo wyborów w Polsce?
Biznes
Karty flotowe jako narzędzie do szukania oszczędności