Reklama
Rozwiń

Szampan polubił gorące lato

Obawiamy się, że ocieplanie klimatu przyspieszy częstotliwość doskonałych roczników — taka kontrowersyjna opinia krąży wśród producentów szampana w związku ze szczytem klimatycznym w Kopenhadze

Publikacja: 06.12.2009 00:01

Winiarze z Szampanii obawiają się gwałtownych zjawisk klimatycznych

Winiarze z Szampanii obawiają się gwałtownych zjawisk klimatycznych

Foto: Fotorzepa, Radek Pasterski RP Radek Pasterski

Winiarze z Szampanii jednomyślnie oceniają konsekwencje zmian klimatu na ich plantacje: grona dojrzewają szybciej, krzewy dają więcej owoców, a od 20 lat poprawia się stale jakość wina.

- W ciągu 20 lat ogólny cykl wegetacji winnic skrócił się o dwa tygodnie, winobranie zaczyna się już w połowie września — stwierdza Arnaud Descotes z branżowej organizacji producentów szampana CIVC. Jego zdaniem, to przyspieszenie ma korzystny wpływ na króla win: dojrzewanie następuje za dłuższych i bardziej słonecznych dni, zbiory są większe o 30-50 proc., bo grona więcej ważą, poziom alkoholu zwiększył się o jeden stopień, a kwasowość zmalała. - Jeśli przyjrzeć się profilowi termicznemu roczników 1947, 1959, 1976 czy 1982, to wszystkie pochodzą z ciepłych lat, ze zdrowych gron z dużą zawartością alkoholu — wyjaśnia Descotes. Te kryteria są najważniejsze przy produkcji doskonałych roczników szampana, a te są coraz częstsze od 1980 r.

Przedtem — potwierdza wicedyrektor domu Duval-Leroy, Michel Oliveira — takie dobre roczniki zdarzały się dwa-trzy razy w dekadzie, ale od jakichś 15 lat niemal każde zbiory pozwalają wyprodukować coś wielkiego. Doszło do większego zrównoważenia dojrzałości, co pozwala zmniejszyć dodawanie w końcowej fazie mieszanki cukru i drożdży i umożliwia szampanom własną „pracę” — dodaje.

Inny winiarz, Jean-Baptiste Geoffroy z Cumieres studzi ten zapał kolegów. — Winnica, która wcześnie zaczyna jest narażona na zniszczenia podczas wiosennych przymrozków — wyjaśnia i przypomina rok 2003, gdy lato było bardzo upalne, ale połowę zbiorów zniszczyły kwietniowe przymrozki.

Wapienne podłoże w Szampanii zapewnia dostateczne nawodnienie, na zboczach powstają w naturalny sposób strumyki, ale winiarze obawiają się gwałtownych zjawisk klimatycznych: dużych przymrozków czy silnego gradobicia. W 2007 r. ponad 3 proc. plantacji uległo zniszczeniu przez grad.

- Musimy też walczyć z nowymi owadami, taki np. robak Eudemis przywykły do ciepłych krajów coraz częściej pojawia się na naszych krzewach — stwierdzają w CIVC. - W skali pokolenia możemy tylko cieszyć się ze zmian klimatu — stwierdza Arnaud Descotes. — Ale przy najbardziej pesymistycznej hipotezie możliwego wzrostu temperatury o 5-6 stopniu Celsjusza jakość szampana staje się bardzo drugorzędna wobec warunków życia ludzi — podsumowuje.

Biznes
UE odrzuca żądania Putina, Kanada chce zbliżenia z Europą
Biznes
Światłowodowa Europa. Polska nadal poniżej średniej
Biznes
Masa błędów we wnioskach w ramach Mój Prąd 6.0. Można stracić dotację
Biznes
Prezes Agro Ubezpieczeń: Pieniędzy dla rolników nie zabraknie
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Biznes
Unia przeznaczy 800 mld euro na zbrojenia, CPK przyspiesza, Trump rozmawia z Zełenskim
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń