Firma Tarczyński buduje grupę spożywczą

W tym kwartale czołowy producent wędlin z Trzebnicy przejmie spółkę StarPeck. W planach ma debiut na GPW – dowiedziała się „Rz”

Publikacja: 16.08.2010 01:45

Firma Tarczyński buduje grupę spożywczą

Foto: Fotorzepa, Jak Jakub Ostałowski

– Naszym celem jest zbudowanie silnej grupy przetwórstwa mięsnego – mówi Krzysztof Wachowski, wiceprezes spółki Tarczyński z Trzebnicy, jednego z największych producentów markowych wędlin w Polsce. Jej właścicielami są Elżbieta i Jacek Tarczyńscy.

[wyimek]300 mln zł powinny przekroczyć w 2010 r. przychody grupy Tarczyński[/wyimek]

W 2005 r. firma kupiła Zakłady Mięsne Dobrosława. Do kolejnego przejęcia powinno dojść jeszcze w tym kwartale. Jak dowiedziała się „Rz”, Tarczyński zostanie właścicielem producenta szynek StarPeck z Bielska-Białej. Roczne przychody przejmowanej firmy wynoszą ok. 30 mln zł. Zdaniem zarządu Tarczyńskiego w ciągu dwóch–trzech lat możliwe jest ich podwojenie. Firma nie zdradza wartości transakcji. Sfinansuje ją środkami własnymi i kredytem bankowym. Tarczyński ma w planach kolejne akwizycje. Jest zainteresowany spółkami o rocznych obrotach na poziomie 30 – 60 mln złotych. Pieniądze na przejęcia zamierza zdobyć na warszawskim parkiecie. – Wejście na Giełdę Papierów Wartościowych jest przesądzone. Rozpoczęliśmy już prace nad projektem oferty publicznej – mówi Wachowski.

W ubiegłym roku przychody ze sprzedaży Tarczyńskiego wyniosły niemal 198 mln zł i były o mniej więcej jedną piątą wyższe niż rok wcześniej. Łącznie grupa zanotowała 280 mln zł przychodów. W tym roku, nie licząc przejęcia StarPecku, wynik ten powinien przekroczyć 300 mln zł.

Zdaniem Moniki Kalwasińskiej, analityka Domu Maklerskiego PKO BP, w najbliższym czasie dojdzie do przyspieszenia konsolidacji branży mięsnej: – Słabsze firmy będą poszukiwały wsparcia w nowym inwestorze, natomiast te silniejsze – znanych marek, które umocnią ich przewagę nad konkurentami.

Z naszych informacji wynika, że w tym kwartale właściciela ma zmienić spółka PMB z Białegostoku. Rozmowy prowadzą także Zakłady Mięsne Łmeat. Przejęć nie wyklucza również giełdowy Polski Koncern Mięsny Duda. Interesują go firmy o rocznych obrotach na poziomie 100 mln zł.

– Naszym celem jest zbudowanie silnej grupy przetwórstwa mięsnego – mówi Krzysztof Wachowski, wiceprezes spółki Tarczyński z Trzebnicy, jednego z największych producentów markowych wędlin w Polsce. Jej właścicielami są Elżbieta i Jacek Tarczyńscy.

[wyimek]300 mln zł powinny przekroczyć w 2010 r. przychody grupy Tarczyński[/wyimek]

Pozostało jeszcze 83% artykułu
Biznes
Uczelnie chronią zagranicznych studentów. „Zatrudnijcie adwokata, nie opuszczajcie USA”
Biznes
Chiny zbliżają się do UE. Rekord na GPW. Ukrainie grozi niewypłacalność
Biznes
Unia Europejska nie wycofuje się z ESG
Biznes
Trwa konkurs dziennikarski „Voice Impact Award”
Biznes
Davos w cieniu skandalu. Założyciel forum oskarżany o nadużycia finansowe i etyczne