Coraz więcej gospodarstw ekologicznych w Polsce i w UE

W Unii Europejskiej przybywa gospodarstw ekologicznych. W 2012 pod produkcję ekologiczną było przeznaczone 10,6 mln ha, czyli 0,6 mln ha więcej niż w 2010 r. Stanowi to 2,2 proc. areału gruntów rolnych. W Polsce uprawy ekologiczne zajmują 650 tys. ha.

Publikacja: 20.11.2013 07:41

PAP

Według danych na koniec grudnia 2012 r., w Polsce było 25,9 tys. gospodarstw ekologicznych gospodarujących na ponad 650 tys. ha. W stosunku do 2011 r. powierzchnia i liczba gospodarstw zwiększyła się o 10 proc. - wynika z danych ministerstwa rolnictwa.

Najwięcej takich gospodarstw było w województwach: warmińsko-mazurskim (3,7 tys.), zachodniopomorskim (3,5 tys.) i podlaskim (2,9 tys.). Ze względu na liczbę przetwórni dominuje natomiast województwo mazowieckie (59), wielkopolskie (42) oraz lubelskie (36). Największa powierzchnia użytkowana ekologicznie w 2012 roku znajdowała się w województwie zachodniopomorskim (135, 3 tys. ha), warmińsko-mazurskim (112,9 tys. ha) oraz podlaskim (55,8 tys. ha).

W okresie lat 2003-2012 powierzchnia użytków ekologicznych wzrosła 11-krotnie i stanowi obecnie ok. 3,4 proc. całej powierzchni użytkowanej rolniczo w Polsce. Średnia powierzchnia gospodarstw ekologicznych przekracza 26 ha, przy średniej krajowej ok. 10 ha dla gospodarstw tradycyjnych.

W Unii od 2001 do 2012 r. nastąpiło podwojenie obszaru upraw ekologicznych. W 2012 roku w pod produkcję ekologiczną było przeznaczone 10,6 mln ha. Zajmowało się nią 290 tys. gospodarstw, co oznacza, że liczba gospodarstw ekologicznych w tym czasie wzrosła o 70 proc. W Europie znajduje się 29 proc. globalnego areału przeznaczonego pod uprawy ekologiczne. W 2012 roku areał ekologiczny w Unii powiększył się o 0,6 mln ha wobec roku 2010. - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).

Państwa o największym obszarze eko upraw to: Hiszpania (1,6 mln ha), Włochy (1,1 mln ha), Niemcy (1 mln ha). W Europie w siedmiu państw obszar zagospodarowany ekologicznie stanowi powyżej 10 proc. areału gleb, Jest to: Lichtenstein (29,3 proc.), Austria (19,7 proc.), Szwecja (15,2 proc.), Estonia (14,8 proc.), Szwajcaria (11,7 proc.), Czechy (10,7 proc.), Łotwa (10,4 proc.).

W ostatnich dziesięciu latach najbardziej wzrosła powierzchnia upraw ekologicznych w Czechach, Estonii, na Łotwie, w Słowenii i Słowacji. Wśród nowych państw UE Polska oraz Czechy mają największy obszar gospodarstw ekologicznych.

Sprzedaż produktów ekologicznych osiągnęła w 2011 roku wartość 21,5 mld euro i wzrosła o 9 proc. wobec 2010 roku. Największym rynkiem dla tych produktów były Niemcy z obrotami o wartości 6,6 mld euro, Francja - 3,8 mld euro, Wielka Brytania - 1,9 mld euro. W Europie najwięcej produktów ekologicznych zjadano w Szwajcarii wydając na ten cel 177 euro na osobę, w Danii było to 162 euro na osobę, a w Luksemburgu - 134 euro na osobę.

Według szacunków ekspertów, rynek żywności ekologicznej w Polsce jest wart ok. 600 mln zł.

Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Firmy przedkładają zyski nad klimat
Materiał Promocyjny
Suzuki e VITARA jest w pełni elektryczna
Biznes
Biznes nie chce naprawiać klimatu. Korporacje nie zamierzają za to płacić
Biznes
Samochody spalinowe już zaczynają drożeć przez nowe limity emisji spalin
Biznes
Nowatorskie firmy znad Wisły rozpychają się za granicą
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego