21 tysięcy firm spożywczych z certyfikatem ekologicznym

Około 21 tys. firm i gospodarstw miało certyfikat ekologiczny w 2010 roku. O 20 proc. więcej niż w 2009

Aktualizacja: 18.03.2011 03:06 Publikacja: 17.03.2011 19:59

Polscy konsumenci coraz częściej sięgają po produkty ekologiczne

Polscy konsumenci coraz częściej sięgają po produkty ekologiczne

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek JD Jerzy Dudek

Z około 17 tysięcy do nieco ponad 20 tysięcy wzrosła liczba gospodarstw ekologicznych – wynika z szacunków Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, do których dotarła "Rz". Najwięcej, nieco ponad 2,4 tys., było ich w województwie zachodniopomorskim. W czołówce, z ponad 2 tys. gospodarstw, były także województwa: warmińsko-mazurskie, podkarpackie, małopolskie i podlaskie.

Spadła natomiast liczba przetwórni, które poddały się certyfikacji, gwarantującej, że produkują wyłącznie z naturalnych surowców. Według szacunków IJHAR w 2010 roku było ich 264. To o 13 mniej niż rok wcześniej.

– Nadal 80 proc. ekologicznej żywności z Polski trafia za granicę. W ubiegłym roku z powodu kryzysu w Europie Zachodniej zmalał jednak popyt na nasze produkty – wyjaśnia Jerzy Szymona, dyrektor spółki Ekogwarancja PTRE, która certyfikuje gospodarstwa i firmy ekologiczne.

W branży mówi się, że spadek liczby firm jest przejściowy i w kolejnych latach znowu zacznie ich systematycznie przybywać. Jeszcze w 2004 roku żywność ekologiczną produkowało w Polsce 55 przetwórni. Natomiast w 2008 roku ich liczba sięgnęła 236.

Polskiemu rynkowi ekożywności daleko jest do nasycenia. Szacuje się, że w 2010 roku jej sprzedaż zwiększyła się o 15 – 20 proc. Natomiast o ponad jedną czwartą ma pójść w górę w tym roku.

– W 2010 r. nasze obroty były o 100 proc. większe niż rok wcześniej – mówi Robert Saluda, prezes Mleczarni EkoŁukta, która weszła  na rynek żywności ekologicznej trzy lata temu. – Coraz więcej kupują od nas kontrahenci, z którymi współpracujemy już od dłuższego czasu. Wprowadzamy także nasze produkty do kolejnych sieci handlowych – dodaje Robert Saluda.

EkoŁukta, specjalizująca się w produkcji twarogów i serków, byłaby w stanie zwiększać sprzedaż w jeszcze szybszym tempie, gdyby nie ograniczona ilość surowca z ekologicznym certyfikatem. Szacuje się, że około 50 proc. obszarów należących do gospodarstw ekologicznych w Polsce to łąki i pastwiska. Ich właściciele zdobyli certyfikat tylko i wyłącznie po to, aby skorzystać z dotacji przyznanych nam na ten cel przez Unię Europejską

Jerzy Szymona zwraca jednak uwagę, że Polska nie jest wyjątkiem. Podobnie duży udział łąk i pastwisk jest na przykład w Czechach czy w Austrii.

Z około 17 tysięcy do nieco ponad 20 tysięcy wzrosła liczba gospodarstw ekologicznych – wynika z szacunków Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, do których dotarła "Rz". Najwięcej, nieco ponad 2,4 tys., było ich w województwie zachodniopomorskim. W czołówce, z ponad 2 tys. gospodarstw, były także województwa: warmińsko-mazurskie, podkarpackie, małopolskie i podlaskie.

Spadła natomiast liczba przetwórni, które poddały się certyfikacji, gwarantującej, że produkują wyłącznie z naturalnych surowców. Według szacunków IJHAR w 2010 roku było ich 264. To o 13 mniej niż rok wcześniej.

Biznes
KE zapowiada deregulację, Chiny odpowiadają cłami odwetowymi, a Polska poza europejskim modelem AI
Materiał Promocyjny
Przed wyjazdem na upragniony wypoczynek
Biznes
GPW: Spółki z sektora medycznego pod lupą
Biznes
Wojna celna Trumpa zawieszona, przemysł w Europie się stabilizuje, a Wielka Brytania chce resetu z UE
Biznes
Sądne dni w sporze o imperium Zygmunta Solorza
Biznes
Ontario zakazuje prowadzenia interesów z firmami z USA. Silny cios w Elona Muska