21 tysięcy firm spożywczych z certyfikatem ekologicznym

Około 21 tys. firm i gospodarstw miało certyfikat ekologiczny w 2010 roku. O 20 proc. więcej niż w 2009

Aktualizacja: 18.03.2011 03:06 Publikacja: 17.03.2011 19:59

Polscy konsumenci coraz częściej sięgają po produkty ekologiczne

Polscy konsumenci coraz częściej sięgają po produkty ekologiczne

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek JD Jerzy Dudek

Z około 17 tysięcy do nieco ponad 20 tysięcy wzrosła liczba gospodarstw ekologicznych – wynika z szacunków Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, do których dotarła "Rz". Najwięcej, nieco ponad 2,4 tys., było ich w województwie zachodniopomorskim. W czołówce, z ponad 2 tys. gospodarstw, były także województwa: warmińsko-mazurskie, podkarpackie, małopolskie i podlaskie.

Spadła natomiast liczba przetwórni, które poddały się certyfikacji, gwarantującej, że produkują wyłącznie z naturalnych surowców. Według szacunków IJHAR w 2010 roku było ich 264. To o 13 mniej niż rok wcześniej.

– Nadal 80 proc. ekologicznej żywności z Polski trafia za granicę. W ubiegłym roku z powodu kryzysu w Europie Zachodniej zmalał jednak popyt na nasze produkty – wyjaśnia Jerzy Szymona, dyrektor spółki Ekogwarancja PTRE, która certyfikuje gospodarstwa i firmy ekologiczne.

W branży mówi się, że spadek liczby firm jest przejściowy i w kolejnych latach znowu zacznie ich systematycznie przybywać. Jeszcze w 2004 roku żywność ekologiczną produkowało w Polsce 55 przetwórni. Natomiast w 2008 roku ich liczba sięgnęła 236.

Polskiemu rynkowi ekożywności daleko jest do nasycenia. Szacuje się, że w 2010 roku jej sprzedaż zwiększyła się o 15 – 20 proc. Natomiast o ponad jedną czwartą ma pójść w górę w tym roku.

– W 2010 r. nasze obroty były o 100 proc. większe niż rok wcześniej – mówi Robert Saluda, prezes Mleczarni EkoŁukta, która weszła  na rynek żywności ekologicznej trzy lata temu. – Coraz więcej kupują od nas kontrahenci, z którymi współpracujemy już od dłuższego czasu. Wprowadzamy także nasze produkty do kolejnych sieci handlowych – dodaje Robert Saluda.

EkoŁukta, specjalizująca się w produkcji twarogów i serków, byłaby w stanie zwiększać sprzedaż w jeszcze szybszym tempie, gdyby nie ograniczona ilość surowca z ekologicznym certyfikatem. Szacuje się, że około 50 proc. obszarów należących do gospodarstw ekologicznych w Polsce to łąki i pastwiska. Ich właściciele zdobyli certyfikat tylko i wyłącznie po to, aby skorzystać z dotacji przyznanych nam na ten cel przez Unię Europejską

Jerzy Szymona zwraca jednak uwagę, że Polska nie jest wyjątkiem. Podobnie duży udział łąk i pastwisk jest na przykład w Czechach czy w Austrii.

Z około 17 tysięcy do nieco ponad 20 tysięcy wzrosła liczba gospodarstw ekologicznych – wynika z szacunków Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, do których dotarła "Rz". Najwięcej, nieco ponad 2,4 tys., było ich w województwie zachodniopomorskim. W czołówce, z ponad 2 tys. gospodarstw, były także województwa: warmińsko-mazurskie, podkarpackie, małopolskie i podlaskie.

Spadła natomiast liczba przetwórni, które poddały się certyfikacji, gwarantującej, że produkują wyłącznie z naturalnych surowców. Według szacunków IJHAR w 2010 roku było ich 264. To o 13 mniej niż rok wcześniej.

Biznes
Jak deregulacja może pomóc firmom? Ich oczekiwania sprawdził PIE
Biznes
Rodzina Trumpa aktywnie inwestuje. Skok cen akcji
Biznes
Chiński inwestor kupił kultową włoską markę Bialetti
Biznes
Groźby Trumpa wobec Chin, problemy polskich firm i niepokojąca siła rubla
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Biznes
Ruszyła karuzela nazwisk kandydatów na nowego prezesa UKE