Co jeść, by zmniejszyć ryzyko niewydolności serca o ponad 40 proc.

Dieta bogata w warzywa, owoce i ryby może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niewydolność serca aż o 41 proc. Jeśli natomiast produkty te jemy sporadycznie, za to nie stronimy od mięsa, smażonych potraw i słodkich napojów – ryzyko choroby rośnie nawet o 72 proc.

Publikacja: 25.04.2019 16:39

Kolejne badania naukowe potwierdzają, że dieta roślinna jest zdrowa dla serca

Kolejne badania naukowe potwierdzają, że dieta roślinna jest zdrowa dla serca

Foto: Adobe Stock

O niewydolności serca mówimy wtedy, gdy nie może ono dostarczyć wystarczającej ilości krwi do głównych organów ciała. W konsekwencji do narządów dociera zbyt mało tlenu niezbędnego do ich funkcjonowania lub też zbyt dużo krwi w nich zalega.

Choroba jest wyjątkowo groźna - z jej powodu drastycznie pogarsza się jakość życia, a pięcioletnie przeżycie wynosi zaledwie 50 proc., jak w wielu nowotworach złośliwych.

Pozostało 86% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Zdrowie
Co dalej z regulacją saszetek nikotynowych?
Zdrowie
"Czarodziejska różdżka" Leszczyny. Co z wotum nieufności wobec minister zdrowia?
Zdrowie
Reforma szpitali na politycznym zakręcie
Zdrowie
Reforma szpitali. Projekt trafi do ponownych konsultacji
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Zdrowie
Dziecko też może mieć kryzys psychiczny