Kawa czy herbata? Preferencje mogą być zapisane genach

Zróżnicowanie genetyczne może odpowiadać za wrażliwość na smak kofeiny lub innych gorzkich substancji chemicznych. To, czy ludzie wolą kawę czy herbatę, może sprowadzić się do genetyki smaku.

Aktualizacja: 16.11.2018 14:06 Publikacja: 16.11.2018 14:03

Kawa czy herbata? Preferencje mogą być zapisane genach

Foto: AdobeStock

Ludzie z wersją genów, który zwiększa wrażliwość na gorzki smak kofeiny, wydają się częściej pijać kawę. Osoby pijące herbatę były mniej wrażliwe na gorzki smak kofeiny, ale mają wersje genów, które zwiększają wrażliwość na gorycz innych substancji chemicznych - wynika z publikacji zespołu naukowców opublikowanym w Scientific Reports.

„Od dawna uważano, że ludzie unikają jedzenia gorzkich pokarmów, ponieważ gorycz jest wskaźnikiem obecności trucizny. Ustalenia dotyczące kawy i herbaty rzucają wyzwanie, temu nazbyt uproszczonemu modelowi” - mówi John Hayes, badacz smaku w Penn State University.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
9zł za pierwszy miesiąc.

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
9 zł pierwszy miesiąc, a potem 39 zł/msc
Społeczeństwo
Wiemy, kiedy rozpoczną się ekshumacje ofiar zbrodni w Puźnikach
Materiał Promocyjny
Jak wygląda nowoczesny leasing
Społeczeństwo
Jan Paweł II jest autorytetem dla młodych? Znamy wyniki sondażu
Społeczeństwo
Powrót mrozu i opadów śniegu. Nadciąga duża zmiana pogody
Społeczeństwo
Sondaż: Jak Signalgate wpłynęła na zaufanie Polaków do administracji Donalda Trumpa?
Materiał Partnera
Kroki praktycznego wdrożenia i operowania projektem OZE w wymiarze lokalnym
Społeczeństwo
Zmiana czasu na letni 2025: O której przestawiamy zegarki?
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście