Czym grozi jedzenie fast foodów?

Tłusta, słodka, bezbłonnikowa dieta rozdrażnia układ odpornościowy i wywołuje stany zapalne w organizmie.

Aktualizacja: 15.01.2018 18:14 Publikacja: 15.01.2018 17:50

Długotrwałe odżywianie śmieciowym jedzeniem wywołuje zmiany w DNA komórek odpornościowych

Długotrwałe odżywianie śmieciowym jedzeniem wywołuje zmiany w DNA komórek odpornościowych

Foto: shutterstock

Jedzenie fast foodów sprawia, że w dłuższej perspektywie układ odpornościowy staje się bardziej agresywny. Badania pokazują, że nawet po powrocie do zdrowej diety mechanizmy obronne organizmu nadal pozostają nadpobudliwe. To zaś, jak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Bonn, może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy, cukrzycy i innych chorób kojarzonych z konsekwencjami stosowania niezdrowej, śmieciowej diety. Wyniki najnowszych badań nad wpływem nieprawidłowego odżywiania na układ odpornościowy zostały opublikowane w styczniowym numerze czasopisma „Cell”.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Nauka
Nowy gatunek ptasznika australijskiego. Naukowcy radzą: nie dotykać
Nauka
Badacze odbyli „podróż” do wnętrza Ziemi. Natknęli się na coś nieznanego
Nauka
Tajemniczy wulkan, który ochłodził klimat Ziemi. Naukowcy wreszcie go zlokalizowali
Nauka
Superwulkan Yellowstone: Gdzie może dojść do wybuchu? Najnowsze ustalenia naukowców
Nauka
Naukowcy o możliwym wybuchu potężnego wulkanu. Świat nie jest przygotowany