Nestle kończy produkcję innowacyjnych batoników. Nie było na nie chętnych

Szwajcarski koncern Nestle poinformował, że nie będzie już produkować batoników czekoladowych o niższej zawartości cukru. Popyt na "zdrowe" batoniki Milkybar Wowsomes okazał się zbyt mały.

Aktualizacja: 14.02.2020 13:33 Publikacja: 14.02.2020 12:28

Nestle kończy produkcję innowacyjnych batoników. Nie było na nie chętnych

Foto: Bloomberg

ula

W marcu 2018 roku Nestle poinformowało o wprowadzeniu na rynek batoników czekoladowych w których znajduje się mniej cukru, ale nadal są ona tak słodkie jak zwykłe batoniki. Innowacyjne rozwiązanie było możliwe dzięki manipulacji tradycyjnym cukrem.

Nestle zapewnia, że metoda jest „naturalna", a naukowcom udało się zmienić strukturę cukru w ten sposób, że szybciej się on rozpuszcza. To z kolei powoduje, że ludzkie kubki smakowe przekazują większe odczucie słodkiego smaku mimo mniejszej ilości cukru.

Niestety klienci nie docenili wysiłków naukowców koncernu i Milkybar Wowsomes nie sprzedawały się tak dobrze, jak oczekiwano. Nestle postanowiło więc zrezygnować z ich dalszej produkcji - informuje BBC.

Nestle jednak nie rezygnuje z innowacji, które mają pozwolić na produkcje słodyczy o obniżonej zawartości cukru. naukowcy koncernu nadal rozwija technologię obniżenia zawartości cukru, którą wprowadzi w przyszłym roku.

W lipcu 2019 roku koncern poinformował, że opatentował nowy wyrób czekoladowy: 70-procentową ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru. Jedynym, naturalnym cukrem w tej czekoladzie jest ten zawarty w kakao.

Zamiast cukru, firma wykorzystuje białą pulpę pokrywającą ziarna kakaowca. Do tej pory trafiała ona do śmieci, ale okazało się, że zawiera ona sporo cukru, który można wykorzystać. Nowa, od cukrzona czekolada, będzie zawierać 40 procent mniej cukru niż dotychczas - informuje agencja Bloomberga.

W marcu 2018 roku Nestle poinformowało o wprowadzeniu na rynek batoników czekoladowych w których znajduje się mniej cukru, ale nadal są ona tak słodkie jak zwykłe batoniki. Innowacyjne rozwiązanie było możliwe dzięki manipulacji tradycyjnym cukrem.

Nestle zapewnia, że metoda jest „naturalna", a naukowcom udało się zmienić strukturę cukru w ten sposób, że szybciej się on rozpuszcza. To z kolei powoduje, że ludzkie kubki smakowe przekazują większe odczucie słodkiego smaku mimo mniejszej ilości cukru.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Ekonomia
Nowe funkcje w aplikacji mobilnej mZUS
Ekonomia
Azoty złożyły pierwsze zawiadomienie do prokuratury
Ekonomia
Kredyt konsolidacyjny na 144 miesiące – czy warto?
Ekonomia
Nie straszmy dronami
Materiał Promocyjny
Zarządzenie samochodami w firmie to złożony proces
Ekonomia
Witold M. Orłowski: Putinomics według Tołstoja