W marcu 2018 roku Nestle poinformowało o wprowadzeniu na rynek batoników czekoladowych w których znajduje się mniej cukru, ale nadal są ona tak słodkie jak zwykłe batoniki. Innowacyjne rozwiązanie było możliwe dzięki manipulacji tradycyjnym cukrem.
Nestle zapewnia, że metoda jest „naturalna", a naukowcom udało się zmienić strukturę cukru w ten sposób, że szybciej się on rozpuszcza. To z kolei powoduje, że ludzkie kubki smakowe przekazują większe odczucie słodkiego smaku mimo mniejszej ilości cukru.
Niestety klienci nie docenili wysiłków naukowców koncernu i Milkybar Wowsomes nie sprzedawały się tak dobrze, jak oczekiwano. Nestle postanowiło więc zrezygnować z ich dalszej produkcji - informuje BBC.
Nestle jednak nie rezygnuje z innowacji, które mają pozwolić na produkcje słodyczy o obniżonej zawartości cukru. naukowcy koncernu nadal rozwija technologię obniżenia zawartości cukru, którą wprowadzi w przyszłym roku.
W lipcu 2019 roku koncern poinformował, że opatentował nowy wyrób czekoladowy: 70-procentową ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru. Jedynym, naturalnym cukrem w tej czekoladzie jest ten zawarty w kakao.