Posiłki w szpitalach złej jakości - wyniki kontroli Sanepidu i Inspekcji Handlowej

Nieprawidłowo skomponowane jadłospisy, przeterminowane składniki, niedoważone porcje – tak karmi się pacjentów w wielu polskich szpitalach. UOKiK opublikował wyniki kontroli szpitali i firm dostarczających do nich posiłki przeprowadzonej przez Inspekcję Handlową i Państwową Inspekcję Sanitarną.

Aktualizacja: 25.11.2016 11:06 Publikacja: 25.11.2016 09:50

Posiłki w szpitalach złej jakości - wyniki kontroli Sanepidu i Inspekcji Handlowej

Foto: 123RF

W pierwszej połowie roku Sanepid sprawdził żywność w 284 szpitalach, które samodzielnie przygotowują pacjentom posiłki. Równolegle Inspekcja Handlowa, na zlecenie UOKiK, zbadała 99 firm cateringowych przygotowujących i dostarczających gotowe posiłki do 234 szpitali. Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości dotyczyły niespełniania wymagań higieniczno-sanitarnych oraz niezgodności w zakresie żywienia pacjentów.

Przeterminowana szynka, niedoważony pulpecik

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Zawody prawnicze
Adwokatura szykuje małą rewolucję. Co z adwokacką spółką kapitałową?
Prawo w Polsce
Prezydent Andrzej Duda zawetował ważną ustawę. Jest plan B
Nieruchomości
Ważny obowiązek dla właścicieli budynków. Czas na zgłoszenie do końca marca
Nieruchomości
Drzewo może rzucać cień na nieruchomość sąsiada? Ważne orzeczenie SN
Materiał Promocyjny
Sześćdziesiąt lat silników zaburtowych Suzuki
Praca, Emerytury i renty
Dodatkowe pieniądze po 60. roku życia. Kto ma prawo do emerytury kapitałowej?