- W 2016 rok sprzedaż żywności ekologicznej może zwiększyć się w Polsce po raz kolejny o co najmniej kilkanaście procent – mówi „Rzeczpospolitej" Sławomir Chłoń, prezes Organic Farma Zdrowia, największej sieci delikatesów z certyfikowanymi produktami spożywczymi w naszym kraju.
To oznacza, że w tym roku padnie kolejny rekord wydatków na naturalne produkty spożywcze. Natomiast już w 2017 roku, po raz pierwszy w historii, mają one szanse przekroczyć poziom 1 mld zł. W ubiegłym roku wartość rynku żywności ekologicznej mogła sięgnąć nawet 800 mln zł – szacują przedstawiciele branży.
Nie tylko dla bogaczy
Wydatki na ekożywność rosną, ponieważ zwiększa się jej dostępność. Można ją kupić już nie tylko w wyspecjalizowanych sklepach (jest ich ponad 600), ale także w sieciach handlowych i dyskontach.
Zmienia się także podejście polskich konsumentów do produktów spożywczych.
– Jeszcze kilka lat temu kupowanie ekologicznej żywności traktowane było jak ekstrawagancja ludzi bogatych. Dziś coraz częściej staje się ona elementem zdrowego trybu życia przeciętnych świadomych konsumentów, którzy wolą zapłacić więcej za gwarancję wysokiej jakości – zaznacza Sławomir Chłoń.