Przebój kulinarny w Moskwie – burgery z… rzecznych szczurów

Żadna soja, baranina czy kozina. Rosjanie mają zaskakujący kulinarny hit sezonu – mięso pełne wartości odżywczych. Trzeba tylko trochę przełamać uprzedzenia.

Aktualizacja: 21.11.2016 13:42 Publikacja: 21.11.2016 12:47

Przebój kulinarny w Moskwie – burgery z… rzecznych szczurów

Foto: www.facebook.com/krasnodarbistro

Jedzenie mięsa gryzoni może się kojarzyć raczej z ciężkimi czasami lub wojnami (lepiej nie pytać, jakie zwierzęta jedzono w czasie oblężenia Leningradu czy Stalingradu). Jednak gdy już przełamie się uprzedzenia, można się przekonać (podobno), że takie mięso jest smaczne i bogate w wartości odżywcze i całkiem zdrowe. W Moskwie popularność zdobywa teraz mięso rzecznego szczura o niskiej zawartości cholesterolu i, wedle smakoszy, bardzo smaczne. Ale spokojnie, to nie jest zwykły szczur, jaki każdemu może przyjść teraz na myśl, tylko znana w Polsce raczej ze względu na swoje futerko, nutria.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności