Aktualizacja: 03.01.2017 16:59 Publikacja: 03.01.2017 16:24
Foto: Fotorzepa-Sławomir Mielnik
Od 1 stycznia VAT na mięso drobiowe oraz jajka spadł z 27 do 5 proc., a na świeże mleko – z 18 do 5 proc. Sekretarz stanu w resorcie rolnictwa Istvan Nagy ocenił we wtorek, że będzie to oznaczać dla przeciętnej węgierskiej rodziny roczną oszczędność rzędu 25-30 tys. forintów (356-427 zł).
Nagy zaznaczył, że obniżka ta jest częścią dłuższego procesu redukowania VAT-u na podstawowe artykuły żywnościowe. Jak podkreślił, rozpoczął się on od ubiegłorocznego obniżenia VAT-u na świeżą wieprzowinę z 27 do 5 prac.
Ropa marki Urals jest obecnie najtańsza od pandemii. W efekcie dziura w budżecie Rosji, z którego finansowana je...
Przygotowanie i uzgodnienie unijnego budżetu na lata 2028-2034 może być najtrudniejszym zadaniem w historii – oc...
Jednym z najbardziej obiecujących narzędzi mogących zrewolucjonizować pracę działów podatkowo-finansowych, jest...
Wiadomo już, który sektor państwa miał największy deficyt w minionym roku – to rząd i instytucje rządowe, które...
Dziura w kasie państwa puchnie jak na drożdżach – wynika z danych Ministerstwa Finansów. Po części to efekt ubyt...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas