Popyt na cydr nadal rośnie, ale tempo zwalnia

W 2015 r. nie uda się już raczej podwoić sprzedaży lekkiego alkoholu z jabłek. Latem jego sprzedaż zwiększyła się o niespełna 30 proc.

Aktualizacja: 13.11.2015 07:29 Publikacja: 12.11.2015 21:00

– W okresie letnim kontynuowaliśmy inwestycje wspierające rozwój Cydru Lubelskiego, budując kapitał marki. Dynamika wzrostu kategorii cydrów była jednak niższa od oczekiwań – przyznał zarząd grupy winiarskiej Ambra z Robertem Ogórem na czele podczas internetowego czatu zorganizowanego przez Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych. Jak przypomniał, spodziewał się, że sprzedaż cydrów zwiększy się o 30 proc.

Lato jest kluczowym okresem dla sprzedaży lekkich alkoholi z jabłek. Słabszy wynik w tym czasie może więc oznaczać, że w tym roku nie uda się podwoić jego sprzedaży rok do roku, jak spodziewała się branża. W 2014 r. sprzedaż cydru przekroczyła 9 mln litrów. W 2013 r., gdy po obniżce akcyzy rynek dopiero zaczynał nabierać rozpędu, sięgnęła 2 mln litrów.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę