Hawaje się do niej nie przyznają. Skąd jest pizza hawajska?

Pizza hawajska, California Roll, sushi pizza, pierogi z masłem orzechowym – to przykłady „wynalazków”, których narodziny świat zawdzięcza Kanadzie. Dlaczego ten kraj stał się ojczyzną takich niecodziennych kulinarnych innowacji?

Publikacja: 02.03.2021 11:59

Hawaje się do niej nie przyznają. Skąd jest pizza hawajska?

Foto: Fot: Bckfwd/Unsplash

Pizza z szynką i ananasem ma wielu zagorzałych przeciwników – z Robertem Makłowiczem na czele. „Równie dobrze można na położyć na pizzy kiszoną kapustę” – mówił w ubiegłym miesiącu krytyk kulinarny w rozmowie z Onetem. Mimo to pizza hawajska ma też wielu fanów – co potwierdza jej powszechna obecność w kartach dań pizzerii na całym świecie. Jest też wielu fanów pizzy gotowych do końca walczyć o szacunek dla hawajskiej.  Jak narodziła się jedna z najbardziej kontrowersyjnych rodzajów pizzy? Kto pierwszy wpadł na pomysł położenia na włoskim placku plastrów szynki oraz kawałków ananasa? Okazuje się, że ten wynalazek narodził się w Kanadzie.

Jak narodził się przepis na pizzę hawajską?

Pomysłodawcą i zarazem sprawcą całego zamieszania jest Sam Panopoulos, kucharz o greckich korzeniach mieszkający w Kanadzie. To on w latach 70. położył kawałki ananasa na placek z ciasta – i tak narodziła się pizza hawajska. Panopoulos, oprócz kultury Hawajów, czerpał inspirację z łączenia pikantnych i słodkich smaków, charakterystycznego dla kuchni chińskiej.

Czytaj też: Wybrano kulinarne symbole miast Europy. Moskwa zaskakuje

Hawajska nie była zresztą jedynym przykładem kulinarnych innowacji, które zawdzięczamy otwartości Kanady na imigrantów. Chińska mniejszość w tym kraju z czasem zaczęła gotować dla skandynawskich drwali pracujących przy wyrębie lasów, by móc dzielić się z nimi znanymi ze swojej ojczyzny specjałami w formule szwedzkiego stołu, co można zaklasyfikować jako początki chińskich barów w Ameryce Północnej. Z kolei w latach 70., gdy Sam Panopoulos wpadł na pomysł stworzenia pizzy hawajskiej, Hidekazu Tojo z Vancouver przedstawił swoją propozycję California roll, czyli potrawy, która wygląda jak maki „wywrócone na lewą stronę” – ryż jest na zewnątrz, a nie w środku.

Kanada, która w latach 70. jako pierwszy kraj na świecie oficjalnie zaczęła pracę nad polityką multikulturalną i w której jedną piątą mieszkańców stanowią imigranci, jest ojczyzną wielu innych nietypowych fuzji kulinarnych, które często przypisuje się Stanom Zjednoczonym. Lista obejmuje m.in. pierogi z masłem orzechowym (mało orzechowe to zresztą również produkt, który narodził się w Kanadzie), pizzę-sushi, chipsy keczupowe  czy halifax donair – stworzoną przez greckich imigrantów wariację na temat kebabu.

Nie wszystkie ze stworzonych w Kanadzie pomysłów doczekały się międzynarodowej popularności, ale nie ma w tym nic dziwnego – prorokom nowej gastronomii bywa ciężko we własnym kraju. W przeprowadzonym w 2018 roku badaniu Kanadyjczycy zostali zapytani o swój stosunek do pizzy hawajskiej. Jedna czwarta z nich uznała, że połączenie pizzy z szynką i ananasem to bluźnierstwo.

Źródło: Atlas Obscura

Pizza z szynką i ananasem ma wielu zagorzałych przeciwników – z Robertem Makłowiczem na czele. „Równie dobrze można na położyć na pizzy kiszoną kapustę” – mówił w ubiegłym miesiącu krytyk kulinarny w rozmowie z Onetem. Mimo to pizza hawajska ma też wielu fanów – co potwierdza jej powszechna obecność w kartach dań pizzerii na całym świecie. Jest też wielu fanów pizzy gotowych do końca walczyć o szacunek dla hawajskiej.  Jak narodziła się jedna z najbardziej kontrowersyjnych rodzajów pizzy? Kto pierwszy wpadł na pomysł położenia na włoskim placku plastrów szynki oraz kawałków ananasa? Okazuje się, że ten wynalazek narodził się w Kanadzie.

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?