Isaac Olvera, analityk ds. towarów i danych w firmie ArrowStream, zajmującej się łańcuchem dostaw, powiedział, że Stany Zjednoczone mają do czynienia z „najniższymi zapasami skrzydełek, jakie widziano od 2011 roku”. Dodał, że w lutym średnia cena jednego funta skrzydełek z kurczaka wyniosła 2,65 dolara, czyli o 10 centów więcej niż tydzień wcześniej.

National Chicken Council poinformowała, że ??popyt na skrzydełka z kurczaka wzrósł w 2020 roku z powodu pandemii. - Jeśli się nad tym dłużej zastanowić, restauracje ze skrzydełkami czy pizzerie działają w oparciu o jedzenie na wynos i dostawę. Te lokale nie musiały za bardzo zmieniać swojego modelu biznesowego podczas pandemii - powiedział rzecznik rady Tom Super powiedział. - Dopóki ludzie będą siedzieć i oglądać telewizję, popijąc piwo, skrzydełka pozostaną w grze - dodał.

Mimo 11-procentowego spadku liczby wizyt w restauracjach komercyjnych, sprzedż skrzydełek z kurczaka w restauracjach wzrosła w 2020 roku o 7 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Co więcej, całkowita sprzedaż detaliczna skrzydełek w USA podczas pandemii wzrosła o 10,3 proc. w porównaniu z 2019 r. Sprzedaż mrożonych skrzydełek w sklepach wzrosła natomiast o 37,2 procent.

Restauracje w Stanach Zjednoczonych starają się radzić sobie z brakiem skrzydełek, zastępując je udkami lub piersiami z kurczaka. Część lokali próbuje także opcji wegańskich, jako alternatywę dla kurczaka wykorzystują między innymi kalafiora.